Studentenwoningen 1 (Ruimtelijk ontwerp)

Dit project gaat over studentenwoningen in de wijken Belcrum en Havenkwartier, in Breda. Er zijn voor dit gebied nieuwe bestemmingsplannen gemaakt. Echter ontbraken in mijn ogen de studenten in deze plannen. En dat terwijl juist dit gebied heel geschikt is voor studenten. Het is dicht bij het station en dicht bij het centrum, studenten zorgen voor meer diversiteit en passen perfect binnen de creatieve sfeer die er nu in het gebied is. Ook wil de gemeente dat er weinig auto’s in het gebied komen. Studenten zijn een groep die vaak geen auto hebben, en wel vaak gebruik maken van het openbaar vervoer.

Ook is er in Breda een woning tekort. Dat komt deels door de snelle groei van de hoge scholen. Breda is echt een studentenstad aan het worden. En helaas kunnen veel nieuwe studenten moeilijk een goede, betaalbare woning vinden.

Een goede (tijdelijke) oplossing voor dit probleem zou een studentencomplex zijn, dat bestaat uit containerwoningen.

Container woningen kunnen makkelijk gestapeld worden omdat ze een universele maat hebben. Dit zijn containers van 6,06 x 2,44, waarvan een blok van 4 containers twee woningen vormen. Of waar twee containers van 12,2 x 2,44 naast elkaar 2 woningen vormen.

De containers worden ‘prefab’ aangekleed met een houtlook. Elke rij woningen heeft een groene voorkant. Dit om binnen het groene imago van het gebied te passen.

Studenten gaven aan dat ze graag grote ramen zouden hebben, en een balkon of buitenruimte. Door de galerij buiten te maken, heeft iedereen een plek om buiten te kunnen zitten.

Naast elke rij komt een stukje gras. Ook hier kunnen de bewoners dan buiten zitten, zonder dat het te veel ruimte in neemt. Deze ‘tuintjes’ zorgen er voor dat het groene imago nog eens word versterkt.

Ook komt er naast elke rij een plek om je fiets te stallen. Aan de buitenkanten komen meerdere rekken, zodat er genoeg plek is voor iedereen.

Zo zou een woning er van binnen uit kunnen zien.Reacties zijn gesloten.